A magyar szervátültetés története

Az első veseátültetések a Szegedi Orvostudományi Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikájához fűződnek ahol Petri Gábor professzor irányításával Németh András végezte az első ilyen műtétet (1963) sajnos nem sok sikerrel. Csaknem 10 éves szünet után a miskolci Megyei Kórházban Pintér József főorvos által vezetett munkacsoport végzett veseátültetéseket és ugyancsak 1973-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. sz Sebészeti Klinikáján Szécsény Andor vezette munkacsoport is megkezdte működését. Itt az első átültetéseket Perner Ferenc végezte.

A májátültetés meglehetősen sokáig váratott magára. 1983-ban a Semmelweis OTE I. sz. Sebészeti Klinikáján történt az első ilyen műtét, amely sikertelen volt. Több, mint 10 év szünet után a Semmelweis OTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján 1995 januárjában végezte Perner Ferenc professzor az első sikeres májátültetést, melyet azóta 40 újabb követett.

Az első szívátültetést hazánkban 1992-ben a Semmelweis OTE Ér- és Szívsebészeti Klinikáján végezték Szabó Zoltán professzor vezetésével. Sajnos számuk nem gyarapszik a szükségletnek megfelelően.

Napjainkban a veseátültetést négy centrumban végzik (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs), máj- és szívátültetést csak Budapesten végeznek.

A csontvelő-átültetés úttörője hazánkban Kelemen Endre professzor volt a Semmelweis OTE I.sz. Belgyógyászati Klinikáján, azóta több intézetben is végzik a beavatkozást.

Tüdő és hasnyálmirigy átültetés hazánkban ezideig nem történt, de biztató eredményekről számolt be Farkas Gyula professzor a pancreas szigetsejt átültetésekkel kapcsolatban a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájáról.